2018 % 15 zamlı (mı) olacak?..

Bu yılın enflasyon rakamı; son 9 yılın en yüksek oranı!..

“Halka hürmet edenler hürmete mazhar; halkı tahrik edenler hakarete layık olurlar. Halka saygınlık veren kişi, saygın tutulmuştur. Halkı küçümseyenlerse saygı görmemişlerdir.” (Hz. Ali)

 

2018 % 15 zamlı (mı) olacak?..

Müteakip yılın vergi, harç ve ceza miktarları, her yıl Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen yeniden değerleme oranına göre belirleniyor.

 

Maliye Bakanlığının açıklayacağı yeniden değerlendirme oranı ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her yıl Ekim ayında açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranı baz alınarak tespit ediliyor.

 

TÜİK’in bu yıl açıkladığı 12 aylık enflasyon rakamı: Yüzde 14,47

 

Geçen yıl yüzde 7,92 olarak gerçekleşen ÜFE artış oranın bu yıl yüzde 14,47’ye çıkmış olması, 2018 yılının 2017’ye göre hemen hemen her sahada yüzde 50 daha pahalı olacağının göstergesi gibi görülüyor.

 

***

Yeniden değerlendirme oranı düşük tutulmalı!..

Bakanlar Kurulunun TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarında değişiklik yapma yetkisi bulunuyor.

 

Hükümet bu yetkisini enflasyon oranını yükselterek değil düşürerek kullanmalıdır.

Maliye Bakanlığının açıklayacağı yeniden değerlendirme oranı, değil yüzde 14,47 üzerinde olması aynı oranda olması bile 2018’de iğneden ipliğe her sahada asgari aynı oranda zam yapılması demek olacaktır.

 

 

***

Ne kadar vergi o kadar yatırım ve hizmet!..

Devletin daha fazla yatırım yapabilmesi ve hizmet verebilmesi için tabii ki gelirlerinin artması lazım.

Gelir varsa, yatırım ve hizmet var. Gelir yok ise; yatırım ve hizmet de yok… Doğru.

 

Vergi, harç ve cezalar devletin can suyu… Vergi varsa, devletin geliri varsa; devlet var olacaktır.

Ancak millet varsa devlet vardır!..

Milletin var olabilmesi, ayakta durabilmesi için de onun da gelire ihtiyacı var.

 

Yüzde 15 civarında yeniden değerlendirme oranı demek; memur ve işçi ücretlerine de aynı oranda asgari zam vermek demektir!.. Bu oranda zam yapılmaması demek; huzursuzluğa vesile olmak demektir.

 

***

Memur ve işçiye enflasyon oranının üzerinde zam yapılmaz da, halkın tepkisi de artınca, bu tepkiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kulağına da ulaşınca; artık gayet iyi biliniyor ki bu uygulamalardan geri adım atılacaktır.

 

O halde, Hükümet; 2018 vergilerine baz alınacak yeniden değerlendirme oranını Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahale etmesine gerek kalmayacak bir seviyede belirlemelidir!

 

“Hangi vali birine zulmeder ve o zulüm bana şikâyet olunur da; ben o zulmü ortadan kaldırmazsam; o kimseye ben zulmetmiş ve adaletten ayrılmış olurum.” (Hz. Ömer)

 

Vesselam…
12 Kasım 2017 / 23 Safer 1439

YORUMLAR
Site İçinde Ara

Haftanın Sözü

“Aslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri kendi karşısındakine aslan kesilir. Eğer aslanlara köpek baş olursa, o aslanların hepsi köpek olur.” (Yusuf Has Hacip)

Namaz Vakitleri
Giresun Hava Durumu
GİRESUN