Dünden Bugüne Milli Görüş… (2)

Milli Görüş; mananın maddeye tercih edildiği bir fikir mücadelesinin adıdır…

“Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önceki mü’min kardeşlerimizi affeyle! İçimizde mü’minlere karşı hiçbir kin bırakma!” (Haşr suresi, 59/10)

***

Dünden bugüne Milli Görüş… (2)

 

Milli Görüş; Önce Ahlak ve Maneviyat sloganıyla ilk defa siyasi hayatta yer alıyor, yıl l970…

Milli Görüş; mananın maddeye tercih edildiği bir fikir mücadelesinin adıdır…

Milli Nizam Partisi (MNP) kurucuları, iktidar nimetini terk edip muhalefeti tercih eden mücahit ağabeylerden oluşuyordu…

 

Adalet Partisi (AP) milletvekilleri Hüsamettin Akmumcu ve Hüseyin Abbas; partilerinden istifa ederek MNP kurucuları arasında yer alıyorlar…

Süleyman Arif Emre, Hasan Aksay, Ali Oğuz, İsmail Müftüoğlu, Fehmi Cumalıoğlu; 1970 yılından itibaren bu mücadelede büyük emeği geçen, nimetin olmadığı yıllarda külfete talip olan, unutulmayan ve unutulmayacak ağabeylerimizdendir.

***

Milli Görüş’ün TBMM’de temsili…

MNP 1970 yılında kurulduğunda TBMM’de 3 milletvekili ile temsil ediliyordu.

 

20 Mayıs 1971 yılında MNP kapatılıyor, 11 Ekim 1972 de Milli Selamet Partisi (MSP) kuruluyor.

MSP; 14 Ekim 1973 genel seçimlerinde 48, 5 Haziran 1977’de 24 milletvekili çıkartıyor.

 

12 Eylül 1980 İhtilali’nde bütün partiler kapatılırken MSP de kapatılıyor, 19 Temmuz 1983’te Refah Partisi (RP) kuruluyor.

RP; 20 Ekim 1991 seçimlerinde 62, 24 Aralık 1995’de 158 milletvekili ile milletimizden temsil yetkisini alıyor.

 

21 Mayıs 1997’de RP hakkında kapatılma davası açıldığında (partinin kapatılma ihtimaline karşı) 17 Aralık 1997’de Fazilet Partisi (FP) kuruluyor…

FP; 18 Nisan 1999 seçimlerinde 111 milletvekili çıkartıyor.

 

7 Mayıs 1999’da FP hakkında kapatma davası açılıyor ve 22 Haziran 2001’de FP kapatılıyor…

 

Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra bağımsız kalan milletvekillerinin bir kısmı 20 Temmuz 2001’de Saadet Partisi (SP) kurucuları arasında yer alırken, bir kısmı da 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK PARTİ) kuruyor.

 

Milli Görüş’ün temsilcisi partilerde (rahmetli Erbakan Hoca dışında) genel başkanlık yapmış; Süleyman Arif EMRE, Recai KUTAN, Ahmed TEKDAL, Av. İsmail ALPTEKİN, Av. Ali TÜRKMEN ağabey ve kardeşlerimiz daima şükranla anılmalı, onlara saygıda ve sevgide kusur edilmemeli diye düşünüyorum…

 

Keza özellikle 1980 öncesi yıllarda, kapalı salonların ve miting alanlarının vazgeçilmez hatiplerinden (tarihçi) Av. Kadir MISIROĞLU, Şevki YILMAZ, Bülent ARINÇ ve R.Tayyip ERDOĞAN’ın ayrı bir yeri bulunmaktadır.

 

Bugün, Erdoğan ve Arınç’ın konumları malum. Ama Mısıroğlu ve Yılmaz sanki unutulmuş gibiler!

 

Şevki YILMAZ Hocamız halkımızın zaaflarını iyi değerlendiren bir hatip idi. Onun konferanslarına Erbakan Hoca kadar, hatta bazen daha fazla ilgi duyulduğu olurdu. Amiyane tabirle, damardan giren bir üslubu vardı.

 

1980 öncesi, özel TV kanalları henüz kurulmamış, TRT tek kanal. TRT radyo ve ekranları Milli Görüş hatiplerine kapalı! Hatiplerin konferans konuşmaları videokasetleriyle köy ve mahallelerde ev ev, kahvehane kahvehane dolaştırılırdı. O yıllar, yorulmak bilmezdik. Zevkle ve heyecanla koşardık…

Seçimlerde aday olmak; seçilip makam ve mevki elde etmek için değil, bunu vesile kılıp kapı kapı dolaşıp davayı anlatmak içindi…

 

Buna rağmen, Milli Görüş mücadelesinde (üyesinden genel başkanına, çaycısından milletvekiline kadar) emeği geçenler, bu hizmetlerini başa kakmamalıdırlar.

“Efendim, bizler geçmişte şunları, şunları yaptık, şöyle çalıştık” gibi ifade kullanmaktan kaçınılmalıdır. Yapılan hizmetler, verilen mücadeleler mademki dünyalık için değil, Allah rızası için yapılmıştır! Mükâfatı da kuldan değil, Allah Teâlâ’dan beklenilmelidir.

 

İşte ilahi ikaz (Hucurat suresi 49/17): Müslüman oldular diye seni minnet altında bırakmak isterler; de ki: "Müslüman olmanızla beni minnet altında tutmayın, hayır; eğer doğru kimselerseniz, sizi imana eriştirmekle Allah sizi minnet altında bırakır."

 

Milli Görüş’ün Hükümet (iktidar) serüveni…

  • CHP- MSP koalisyon hükümeti. r (MSP 48 milletvekili ile temsil ediliyor)

  • AP-MSP-MHP koalisyon hükümeti. (31.03.1975 - 21.06.1977) 39. Cumhuriyet Hükümeti. (4. Demirel Hükümeti) 1. MC Hükümeti.

  • AP-MSP-MHP koalisyon hükümeti. (21.07.1977 - 05.01.1978) 41. Cumhuriyet Hükümeti. (5. Demirel Hükümeti) 2. MC Hükümeti. (MSP 24 milletvekili ile temsil ediliyor)

  • RP-DYP koalisyon hükümeti. (28.06.1996 - 30.06.1997) 54. Erbakan Hükümeti. (RP 158 milletvekili ile temsil ediliyor)

 

MSP’nin 1. ve 2. MC hükümetleri, CHP ile ortaklığı ve o koalisyonlardaki üstün hizmetleri ve başarısı; adeta “…Nice az bir fırka, nice çok fırkalara Allah’ın izniyle galip gelmiştir. Ve Allah Teâlâ sabredenler ile beraberdir.” (Bakara suresi 2/249) İlahi hükmün tecellisi gibi algılanıyordu.

 

Milli Görüş mücadelesinin gerek TBMM’de temsili, gerek iktidar serüveni; Milli Görüş kadrosunun inancını ve azmini gösteren, başarının sırrını ifşa eden, hatta akademik araştırma mevzuu olabilecek, belki dünya siyaset tarihinde emsali bulunmayan bir siyasi mücadelede örneğidir…

 

Milli Görüş zihniyeti, mahalli idarelerde de tarih yazdı.

İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri v.s il ve ilçelerde Milli Görüş’çü belediye başkanlarının üstün hizmetleri, halkla bütünleşmeleri, kendi partilerinden olmayanların ötelenmemesi; halkın Milli Görüş’çü başkanları terk etmemesini sağlıyordu…

Bir dönem kazanılmış bir belediye başkanlığının müteakip dönem kaybedilmesi, halkın Milli Görüş düşüncesinden desteğini çekmesi değil, ya başkanın şahsi kusurları veya parti içi sürtüşmelerin (adaylar arası nefsani tartışmaların) neticesi olmuştur!

 

Önceki yazımızda Giresun’da Milli Görüş mücadelesinde öne çıkan, büyük emeği olan kardeşlerimizden (kısmen) bahsetmiştik. Bu, ismi zikredilmeyen nice isimsiz kahramanların emeğinin inkâr edildiği anlamında yorumlanmamalı…

 

Bilakis o dönem sınırlı maddi imkânlarını bu yola sarf eden işadamlarımız, işini ve memuriyetini riske atan işçi ve memurlarımız (özellikle öğretmenlerimiz) tespit edilmeli, her yıl en az bir defa (hayatta olanlar ve rahmetlilerin evlatları ile) bir araya gelinerek anılar tazelenmeli... (GİMEV (Giresun ve İlçeleri İ.H.L Mezun ve Mensupları Eğitim ve Kültür Vakfı) bu organizasyonda ev sahipliği yapabilir!)

 

Türkiye genelinde özellikle 70-90 arası dönemde (Milli Görüş’te) hizmeti geçenler, bu gün hangi partide olursa olsun (Ak Parti, Saadet veya başka partide olanlar) yılda en az bir defa toplanılabilmeli…

Böyle bir organizasyonu, bir Saadet Partili yapamaz, yaparsa; bazı Ak Partililer katılmayabilir. Ak Partili de yapamaz, bu defa bazı Saadetliler katılmayabilir!

Dün omuz omuza birlikte mücadele verenler, sadece cenazelerde bir araya gelmemeli, hayatta iken de buluşabilmeli…

Hasan Aksay, Recai Kutan, Şevki Yılmaz gibi (herkesimle diyalog kurabilen, hakem özelliği olan) ağabeyler bu organizasyona rehberlik yapabilirler! (Bu mevzuya inşallah devam edeceğiz…)

 

“Dostuna muhabbette aşırı gitme; umulur ki, bir gün gelir de düşmanın olur. Düşmanına buğzetmek hususunda da aşırı gitme; umulur ki bir gün dostun olur.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

 

Vesselam…

27.01.2013

YORUMLAR
Site İçinde Ara

Haftanın Sözü

“Aslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri kendi karşısındakine aslan kesilir. Eğer aslanlara köpek baş olursa, o aslanların hepsi köpek olur.” (Yusuf Has Hacip)

Namaz Vakitleri
Giresun Hava Durumu
GİRESUN