Esnafın feryadına kulaklarını tıkayan ŞEHRÜL EMİNLER!..

Tamirat süresinde firmanın kusurlu hareketlerinden ve tamiratın gecikmesinden dolayı mağdur olan cadde esnafının zararları tazmin edilecek midir?..

“Mazlum ol, zalim olma… Üzül de üzen olma!.. Mahşerde hesap zordur. Ezil de ezen olma!..” (Hz. Mevlâna)

***

Esnafın feryadına kulaklarını tıkayan ŞEHRÜL EMİNLER!..

 

Giresun Belediyesi, 2020’nin son aylarında Belediye ile İller Bankası ortak finansmanı ile gerçekleştirilen Bulancak Durağı ile Keşap Durağı arasında (Alparslan Caddesi, Osmanağa Caddesi) uygulanmakta olan güzel bir “Cephe Giydirme” projesi başlatmıştı…

 

Proje uygulamaya başlanırken Belediye Başkanı, özelde cadde esnasını genelde şehir halkını heyecanlandıran ve sevindiren bir konuşma yapmıştı: “Cephe Giydirme ve Sokak Sağlıklaştırma’ projemizle birlikte şehir merkezine modern bir görünüm kazandıracağız. İnşallah bu çalışmayı çok hızlı bir şekilde bitirmek istiyoruz. Çünkü proje güzergahında çalışan esnaflarımız var. O esnaflarımızın da ticaretini etkilemeyecek, onları mağdur etmeyecek şekilde çalışmaları hızla tamamlamayı hedefliyoruz.”

***

Proje uygulamaya başladıktan aylar sonra, uygulamadaki aksaklıkları görünce ve esnafın rahatsızlıklarını duyunca, 27 Mart 2021 tarihli “Güzelleştirme yapılırken verilen rahatsızlık!..” makalemde bazı tespitlerde bulunmuştum…

***

İşte mezkûr makalemdeki bazı tespitler:

- Çalışmaların yavaş yürümesi, uygulamalardaki usulsüzlük ve adaletsizlikler öncelikle cadde esnafının feryadına sebep olduğu müşahede ediliyor…

- Daha da elem verici olanın ise; tadilat esnasında ve uygulamada yapılmakta olan haksızlık ve usülsüzlüklerin şâyi olmasına (herkesçe duyulması, yayılmasına) rağmen işitenlerin “neme lâzım” deyip uzaklaştıkları, cadde esnafının feryâdı göklere çıkmasına rağmen bunu taşlardan başkasının işitmemiş olmasıdır!..

 

***

Ne gariptir ki, bizlerin duyduğu cadde esnafının feryâdını Belediye yetkilileri ve siyasetçiler duymazlar!..

Mesela nasıl olur da;

- Tadilatı üstlenen firmanın haftalardır çok az sayıda personelle işi sürüncemede bırakması,

- Sökülen klimaların aylardır yerine takılmayıp işyerlerinde çalışan personelin mağduriyetine sebep olunması; Belediye yetkililerince görülmez ve müdahale edilmez?

***

Mesela;

- Tek tip olacağı söylenen tente ve tabelaları hususunda işyeri sahiplerini fikirlerinin alınmadığı…

- İşyerlerine cadde üzerinde kullanım hakkı tanınan yerlerin her işyeri için eşit ve adil olmadığı…

Şikâyetleri haksız ve yanlış mıdır?

***

Mesela;

- Bu tamirat süresinde firmanın kusurlu hareketlerinden ve tamiratın gecikmesinden dolayı mağdur olan cadde esnafının zararları tazmin edilecek midir?.. Bu zararı kimler karşılayacaktır?

- Tamirat işini üstlenen firma ile anlaşma yapılırken sözleşmeye, kusurlu hareketlerinden ve gecikmeden dolayı vereceği zararları tazminine dair bir madde eklenmiş midir?

- Böyle bir tazmin maddesi eklenmemiş ise esnafın zararlarını mukaveleye imza atan yetkiler mi karşılayacaktır?

***

Milleti yaşat ki devlet yaşasın…

Halkı (esnafı) yaşat ki Belediye yaşasın…

(https://www.facebook.com/photo?fbid=5192670670808286&set=pcb.5192697480805605)

***

 

Proje başladıktan 6 ay sonra yükselen bir esnaf feryadı:

“Giresun Alpaslan caddesi Yani Atapark‘ta cephe giydirme projesi 9 Ocak ‘ta başladı, hâlâ bitmedi… Bizim de o caddede bir işyerimiz var… Tentemiz ve tabelamız ile klimamızı firma gelip söktü…Nerdeyse Temmuz geldi hala işyerimizin sökülen hiçbir şeyi yerine konmadı... Zaten pandemi nedeniyle işyerleri aylarca kapalı kaldı... Söylesen insanlar siyasi sanıyor… Esnafın bu hali normal mi?.. Bir cadde işi daha kaç ay sürecek?.. Sonra çıkıp “iş adamları şehre yatırım yapsın” deniyor… Peki yatırım yapana saygı var mı?..

Manzara bu il için geçimden daha mı önemli?.. Sadece bir caddede dış cephe giydirme yaparak bu ildeki imar ihlalleri kapanır mı?.. Bir tente, bir tabela ve bir tahtayı 6 aydır bir araya getiremediler...

Sorsan herkes kendini idareci uzmanı sanıyor… Herkes müthiş idareci ise demek ki hata biz esnafta…”

***

Mağdur (sızlayan) esnafın sosyal medya hesabından paylaştığı feryadına şöyle bir yorum yazmıştım:

“Ecdadımız “Ağlamayan çocuğa meme vermiyorlar” diye boşuna söylememiş olsa gerek!..

Görünen köy kılavuz istemiyor…

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi…

Bu durumu acizane 27 Mart 2021 C.tesi tarihli “Güzelleştirme yapılırken verilen rahatsızlık!..” makalemizde gündeme taşımıştık…

Ancak o tarihte hiçbir esnaf bu yazımıza alaka göstermemişti…

Şimdi söylenecek söz: Kendi düşen ağlamaz!..”

***

Esnafın cevabî yorumu:

- 5 aydır ağlıyorum ama meme yüzü görmedim…

***

Bu meselede esas sorgulanması gereken husus:

- O cadde üzerinde sadece bu esnaf mı mağdur?..

- Başka mağdurlar var da (iktidar korkusundan, baskısından) sesleri mi çıkmıyor?..

- Böyle bir mağduriyet var ise, bunun sorumlusu kimlerdir?..

- Bu, sadece bir örnek mi, yoksa başka işler de böyle mi?

***

“Hangi vali birine zulmeder ve o zulüm bana şikâyet olunur da; ben o zulmü ortadan kaldırmazsam; o kimseye ben zulmetmiş ve adaletten ayrılmış olurum.” (Hz. Ömer)

 

Vesselam…
22 Haziran 2021 Salı / 12 Zilkade 1442

 

YORUMLAR
Site İçinde Ara

Haftanın Sözü

“Aslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri kendi karşısındakine aslan kesilir. Eğer aslanlara köpek baş olursa, o aslanların hepsi köpek olur.” (Yusuf Has Hacip)

Namaz Vakitleri
Giresun Hava Durumu
GİRESUN